Riekele Prins is het meest bekend geworden als etser van het groninger landschap. Daarnaast zijn er natuurlijk de vele tekeningen en in mindere mate een aantal olieverf schilderijen van hem bekend. Echter het thema was vrijwel altijd een “landschap” en aanverwante dorpsgezichten, Landerijen met boerderijen, slootjes, ruïnes en vooral veel kerktorens waren de hoofdthema’s van zijn werken.

Echter hij kon veel meer en was daar vaak zeer bekwaam in. Maar vaak ging het om opdrachten en dan week hij van zijn bekende thema’s af en soms vaak ook met enige tegenzin.

Dit hoofstuk geeft een indruk van enige afwijkende onderwerpen aavullend met een paar andere bijzonderheden.

             

Een treurig stilleven                                                        Tekening van een werkstuk                                              Riekele’s zuster Pietje

              

Een naakttekening en studie object van Riekele tijdens                                                             Een treurige Zonnebloem. 1933

avondlessen aan de Academie Minerva in Groningen.

           

Pieter Bruins en echtgenoot van de hulp van mevrouw Aalfs                              Derk Lanenga en aangetrouwde neef van Riekele .

.                                                                                                           Derk was zoon van Cornelia Lanenga de 2e vrouw van oom Sjoerd Prins .

                                                                               

Dit schilderij is gemaakt door Riekele Prins in 1933 in opdracht van de organisatoren van het dorpsfeest “Floralia” in Bedum. Het thema was de geboorte van Willem van Oranje die 400 jaar eerder in 1533 werd geboren op de Dillenburg in Duistland. Gezien de grote afmetingen van ruim 3 x 2 meter is het schilderij na afloop geschonken aan de Gereformeerde School aan de Schoolstraat 12 te Bedum en thans de C.B.S. “De Regenboog”. In de hal van de school heeft het jaren een plek gehad maar staat helaas nu wat incourant op de zolder voor mogelijk nadere bestemmingen. Veel kinderen hebben de ogen op het schilderij vaak als “bedreigend” ervaren.
Het schilderij is door Riekele niet gesigneerd omdat hij het resultaat van de opdracht zelf onvoldoende geslaagd vond………….

Echter: Het schilderij is in 2019 in het niets verdwenen tijdens een renovatie van de school!

Op de zolder van de Regenboogschool in Bedum schijnt jarenlang een schilderij van de bekende schilder Riekele Prins te hebben gelegen. Nu is het werk spoorloos verdwenen.

Voorzitter Henk van der Velde van Algemeen Plaatselijk Belang Bedum (APB Bedum) snapt er helemaal niets van. Zo’n groot schilderij, naar verluidt 3 bij 2 meter, van zo’n bekende schilder kan toch niet zomaar zoek zijn? Op de site van APB Bedum heeft hij een oproep geplaatst: Waar is het schilderij van Willem van Oranje van de Bedumer schilder Riekele Prins gebleven?

Niemand lijkt het te weten. Maar Henk van der Velde weet het zeker: dat schilderij bestaat. Tips worden door de sitebeheerder op prijs gesteld!!!

                

neefje Albert Goossen 1931                                                                                                                    Achterhuis huisje oudelijke woning

                

Hoewel Riekele voor zijn dood heeft besloten alle etsplaten te vernietigen is er toch deze aan 2 zijden gebruikte plaat overgebleven.

      

Derk Lanenga (aangetrouwde neef van Riekele)                    Een cyclaam 1933                            Portret van Riekele van Nimwegen

.                                                                                                                                                               Oom van Riekele en hierna vernoemd.

.                                                                                                                                                                1919. Getekend op 14 jarige leeftijd!!

                          

Wuivend riet 1935                                                                                                  Deur Walfriduskerk. Riekele zond deze tekening in

.                                                                                                                       bij de wedstrijd tijdens “Floralia” in 1933

  • Portret tekening van dorpsgenoot

                                                                                   

Veel minder bekend is dat Riekele ook zeer fraaie portretten kon tekenen. Zo maakte hij in opdracht portretten van dorpsgenoten. Hier is “Hendrik van der Velde” getekend naar een pasfoto in ca 1941. Van der Velde woonde in de jaren 20/30 op “De Kamp” in Bedum vlak onder de de toren van de Walfrideskerk.

  • Een olieverf schilderij op paneel met stilleven

          

Een fraai werk wat je van Riekele niet zou verwachten. De man kon alles maar maakte vaak wat ie zelf het mooiste vond!! Het werd geschonken aan zuster Pietje in 1948.

Nog een stilleven van Riekele  Achterop door Paula voorzien van Atelierstempel “R.Prins” (foto veilingbedrijg Omnia)

                                                                   

Een bord met ingeplakte foto. Een product tijdens het begin van zijn carriëre in 1935 toen hij nog veel fotowerk maakte. Hier is het zoontje van Kees Goossen afgebeeld. Riekele gebruikte dit als een voorbeeld, waarmee hij langs de deuren ging.

                                             

Een tekening als speciale opdracht voor een cadeau van de bestuurders van het Gemeente Gasthuis aan een medebestuurder. Het gebouw staat aan de schoolstraat in Bedum. Heel vroeger noemde men het “Het Burgelijk Armenhuis” en nu “Allagunda Ilberi”

                                                                     

Een ex-libris met een fraai gronings landschap. Op de achtergrond zien we de stad Groningen me te Martinitoren. Piet Hiemstra woonde in Groningen en was een verzamelaar van o.a. Riekele Prins werken.Zie tentoonstelling in Pictura 1954.

                       

Dood konijntje en reeds geëxposeerd in 1954                                                                            Stilleven.

in Pictura  Foto M. Blink.

  rp14               clip_35

Riekele maakte dit werk voor een neef van Paula t.w. Ab Niezien en                        Preekstoel in kerk van Den Andel  Foto Omnia-Veilinghuis

die woonde  in Glimmen. Zijn huis heette “De Blaue Pot”

   (foto Koene Prins)

Een bijzondere nieuwjaarskaart van 1951