Schoolplaten van Riekele Prins.

Veel minder bekend is dat Riekele Prins naast etsen, tekeningen en schilderijen ook schoolplaten heeft gemaakt. Hij deed dat in opdracht van de firma J.B. Wolters in Groningen. In 1951 in de nadagen van de productie van schoolplaten gedurende ca 100 jaar vond Wolters het nodig nog eens opnieuw een zevental schoolplaten uit te brengen. Wolters vroeg hiervoor Riekele Prins schilderijen te maken t.b.v. het drukken deze schoolplaten. Veel zin had Riekele er niet in, want een opdracht was niet geheel vrijblijvend voor de kunstenaar en tevens trokken hem de opgedragen thema’s nauwelijks aan. Met veel moeite heeft hij de werken dan ook op het laatste moment afgeleverd. Overgens zijn deze 7 schilderstukken schildertechnisch gezien echt hoogstandjes te noemen en geven een fraai tijdsbeeld weer van diverse onderwerpen uit de jaren 50.

Schoolplaten werden door J.B. Wolters geleverd op karton. Daarnaast op dik papier (afgebiest met linnen) of op papier geplakt op linnen. Deze werden vervolgens op stokken bevestigd en konden hierbij worden opgerold. Deze schoolplaten zijn ook vermeld in het boek van Wolters-Noordhoff getiteld “Verdwenen Nederland”.

Klik voor een vergroting op de “plaatjes”!

Vervening in Drente

                  

         

  • Het vliegveld Schiphol

          

  • Bloembollenteelt

               

  • De Hoogovens te Velzen

                

  • Hunebed in Drente

               

Hier is door Riekele het hunebed van Loon geschilderd en klik op de foto er onder voor een vergroting van het werkelijke hunebed.

  • Scheepswerf aan de Nieuwe Maas te Rotterdam

                    

                                                                                     

.                                                                          Het schilderij waarnaar de schoolplaat is gemaakt!

Deze plaat is de laaste schoolplaat die J.B. Wolters heeft uitgebracht (in 1954 )en daarmee was eigenlijk de schoolplaten pruductie grotendeels ter ziele! . De scholen gingen over op andere leermiddelen en dus verdwenen vanaf die tijd de schoolplaten in de magazijnen van de scholen om vervolgens in de jaren  tachtig  en daarna  hun weg te vinden naar de verzamelaars en andere liefhebbers.